Boys playing football
 

At lytte til musik

Uafhængigt af din personlige smag er det en af livets glæder at lytte til musik. Nogle implantatbrugere har let ved at lytte til musik, mens det for andre kan tage lidt tid.

Det er vigtigt at huske, at cochlear-implantater primært blev udviklet til at hjælpe med at forstå tale. Tale og musik har nogle akustiske ligheder, men der er også flere kritiske forskelle. Faktorer som din individuelle hørebiologi, typen af musik, lyttebetingelserne og også din personlige motivation, kan alle påvirke din evne til at lytte til musik. Med øvelse udvikler du evnerne, som du har brug for til at høre musik. Det vigtige er at etablere realistiske forventninger. Musik lyder måske ikke helt som før dit høretab, men med den rigtige fremgangsmåde synes mange CI-brugere, at de kan nyde at lytte til musik, som de holder af. Øvelse vil hjælpe dig til virkeligt at værdsætte musik.

Nedenfor er en liste med tips til at udvikle dine nye evner til at lytte til musik.

1. Vælg lytteomgivelserne omhyggeligt

 • Musik lyder generelt mere behageligt i et stille rum uden ekko.

  Nogle mennesker kan lide at bruge hovedtelefoner eller direkte tilslutning til lydprocessoren, mens andre foretrækker at bruge højttalere. Test dine muligheder, og brug lydudstyr af god kvalitet.

2. Vælg din musik omhyggeligt

 • Musik, som du kendte før dit høretab, kan være nemmere at lytte til.

  Start med musik, som har færre instrumenter, som f.eks. solostykker eller små ensembler, snarere end musik, der spilles af store bands eller orkestre.
  Sange, som gentager de samme musikalske mønstre eller ord kan være nemmere at høre. Nogle CI-brugere fortæller, at børns musik også kan være en god lytteøvelser for voksne!

3. Vær strategisk og realistisk i forhold til at lytte

 • Lytteøvelser bør deles op i korte, men hyppige sessioner. Det kan være meget mere effektivt end en eller to lange sessioner. Forvent ikke, at det lyder perfekt med det samme. Mange mennesker rapporterer, at musik lyder bedre, jo mere de lytter til den.

4. Sørg for god lydkvalitet

 • Hold lydstyrken på et moderat niveau.

  Nogle synes, at digitale musikformater er nemmere at forstå, f.eks. cd’er, MP3-afspillere eller digitale musikafspillere.

5. Brug visuel information til at understøtte dine ører og din hjerne

 • Brug visuelle fingerpeg til at hjælpe med at forstå musikken som f.eks. at iagttage en sangers læber eller en pianists rytmiske bevægelse af fingrene.

  Læs teksten samtidigt. Hvis du ikke har den, kan du tit finde den på internettet.

6. Sæt dig nye mål for at lytte til musik

 • Husk, at musik er mere end bare noder – det er også en social aktivitet, som bringer mennesker sammen. Hvorfor ikke planlægge og forberede et musikarrangement hvor du lytter til musik sammen med andre?

  Hvis du går til en musikforestilling, og du bliver overvældet, så tænk på at tage en stille pause. Skru ned for din processor, sluk den, eller gå udenfor, indtil du er klar til at fortsætte med at lytte.
  Tag initiativet i forhold til dine lytteomgivelser. Bed f.eks. om at blive placeret væk fra kraftige højttalere, når du bestiller bord i en restaurant, så baggrundsmusik ikke gør samtale vanskelig.

Lær mere om at lytte til musik

Tag kontakt...

Leder du efter mere information, eller vil du gerne snakke med nogen? Du er altid velkommen til at kontakte os.